Proč je švýcarská čokoláda tak výjimečná?

Koupili jste si někdy lowcost čokoládu ze supermarketu s poté ji porovnali s tou, kterou vyrábějí ve Švýcarsku? Pokud ano, jistě jste poznali rozdíl na první ochutnání. Není se čemu divit, jelikož právě švýcarská čokoláda je považována za jednu z nejunikátnějších, která jenom na světě existuje. Ptáte se proč? Na tuto otázku vám umím odpovědět. Odpovědí je však hned několik. Pojďme se na ně podívat.

švýcarská čokoláda

Tradice stará více než 200 let

Tím prvním důvodem je samozřejmě velmi dlouhá tradice, která započala před více než 200 lety. Samozřejmostí je, že do Evropy se tento produkt dostal až takto později, což je dáno geografickou polohou, která neumožňuje pěstování kakaových bobů. Přesto se během daného období Švýcaři naučili, jak správnou čokoládu vyrobit. První pokusy o dokonalý produkt byly spojeny i s použitím cukru, medu, vanilky, stejně jako třeba skořice.

Unikátní systém poměru jednotlivých surovin

Základem je samozřejmě kvalitní surovina, a to hlavně v podobě kakaových bobů a tukových přísad. Bez toho se žádná čokoláda neobejde. Jak je ale možné, že ze stejné suroviny umí nejlepší čokoládu udělat jenom Švýcaři? Je to tím, že mají do detailu propracovaný výrobní proces, který se dokonale střeží. Na každém obalu tak nejdete jenom základní suroviny, ale nikoliv jejich klíčový poměr a technologický postup. Pokud jste někdy vařili složitější jídlo, jistě víte, že hraje roli teplota, způsob vaření, nebo doba přidávání jednotlivých ingrediencí. A to stejné platí i o čokoládě.

Snaha o inovace

Základní produkt je výjimečný a chutný. Pokud jste stejně jako já mlsní, jistě neodoláte tomu, ochutnat různé speciální příchutě. Zde se už opět dostávám o 200 let zpátky a snahy čokoládu vylepšit. Nyní už je dokonalý základ k dispozici a tak se objevuje prostor pro jeho inovace. I v tom jsou Švýcaři výjimeční. Hořká, mléčná, nebo oříšková čokoláda nejsou zase tak ničím výjimečným. Ale příchutě spojené s kávou, ovocem, nebo třeba nugátem dokážou danou pochoutku povýšit na vyšší úroveň. Jistě nemusím ani připomínat, že vývoj klasické čokolády znamenal i nástup dalších unikátních pochutin, kam se mohou řadit třeba truffes, nebo řada dalších pamlsků, které mají onen čokoládový základ.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *